Πέτρα – Λέσβος

Αρχική / Πέτρα – Λέσβος

Στα βόρεια του νησιού, δίπλα από το Μόλυβο ανάμεσα σε έναν καταπράσινο κάμπο και μια απέραντη ακρογιαλιά, βρίσκεται η Πέτρα, έδρα του ομώνυμου δήμου. Χαρακτηριστικό της ο βράχος της ύψους περίπου 40 μέτρων, που δεσπόζει στην περιοχή και στην κορυφή του είναι κτισμένη η Παναγία η Γλυκοφιλούσα.

114 σκαλιά λαξευμένα στην σκληρή πέτρα, οδηγούν τον επισκέπτη στην πανέμορφη εκκλησία, με την εκπληκτική θέα. Μέσα στον οικισμό βρίσκεται και ο ναός του Αγίου Νικολάου, άλλο ένα σημαντικό εκκλησιαστικό μνημείο της περιοχής.

Η Πέτρα είναι γεμάτη από καλοδιατηρημένα νεοκλασικά αρχοντικά του 19ου και 20ού αιώνα, με καταπράσινες αυλές, περίτεχνες πόρτες και όμορφα ρόπτρα. Mεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το – σχετικά πρόσφατα – αναπαλαιωμένο αρχοντικό της Βαρελτζίδαινας, (σε μικρή απόσταση από την κεντρική πλατεία), που χαρακτηρίζεται σαν μοναδικό στη Λέσβο για την εσωτερική του διαρρύθμιση και τις όμορφες τοιχογραφίες του. Λειτουργεί ως Μουσείο όλο το χρόνο. Τηλ. 22530-41510.

Η περιοχή είναι από τις πιο τουριστικά ανεπτυγμένες του νησιού. Διαθέτει πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια και bars, που όμως δεν προσβάλλουν τη γραφικότητα του οικισμού. Η παραλία της Πέτρας, πλήρως οργανωμένη είναι από τις πιο ωραίες του νησιού. Τον όρμο της, στολίζουν οι νησίδες Άη Γιώργης, Μικρό νησί, Γλαρονήσι και Μυρμήγκι, που αποτελούν προστατευόμενη ζώνη άγριας πτηνοπανίδας και λειτουργούν ως οικολογικά παρατηρητήρια.

Δίπλα ακριβώς από την Πέτρα, ανάμεσα στις καρυδιές και στις λεύκες ξεπροβάλλει το γραφικό Πετρί, που προσφέρει καταπληκτική θέα. Ο δρόμος θα σας οδηγήσει στην θρυλική «Αχιλλειοπηγάδα», την πηγή απ’ όπου λέγεται πως ήπιε νερό ο μυθικός ήρωας Αχιλλέας.

Εξίσου γραφικά και με αρκετά αξιοθέατα είναι και τα άλλα χωριά του δήμου η Λαφιώνα, ο Σκουτάρος, η Στύψη και το Υψηλομέτωπο.


Gaea Gardens – Studios & Villas
Μανδάνης Νίκος

Πέτρα 81105 Λέσβος – Ελλάδα

Τηλ: +30 22530 41222
Fax: +30 22530 41223

Email: info@gaeagardens.gr